NUFFNANG

Wednesday, February 17, 2010

Jasad tak di terima bumi :-)

Jasadnya tidak di terima bumi...

Kisah ini berlaku di sebuah perkampungan kecil di Pahang pada tahun 1973.Ia nya diceritakan oleh Salleh kepada penulis untuk pedoman semua pembaca budiman.Kisah berlaku di sebuah Pekan yang bernama Kampung Pulau Tawar, Jerantut Seorang lelaki yang bernama Omar (nama sebenar dirahsiakan bagi menjaga nama baik keluarga tersebut). Omar adalah seorang bomoh di kampung tersebut. Beliau merupakan seorang bomoh yang agak disegani oleh kerana setiap kali apabila beliau mengubati setiap penyakit yang pelik, beliau akan berjaya. 
Satu hari diwaktu senja ada seorang budak melalui rumah Omar budak itu adalah Salleh pencerita kisah ini. Salleh terdengar seseorang sedang bercakap dalam bahasa yang agak pelik dan tidak pernah didengarinya sebelum ini. Salleh cuba mengintai dari celah lubang dinding yang agak usang. Beliau melihat Omar bercakap mengadap sekeping cermin. Oleh kerana lubang tersebut agak kecil Salleh tidak nampak keseluruhan cermin tersebut.Salleh cuba mencari lubang yang agak besar. Akhirnya dia menjumpai lubang yang lebih besar. Melalui lubang tersebut, Saleh dapat melihat bayangan pada cermin tersebut bukanlah Omar tetapi sekujur tubuh yang sungguh ngeri wajahnya. Matanya kelihatan tersembul dan pipinya kelihatan berlubang. Tubuh makhluk itu dibaluti oleh kain putih yang berwarna coklat seperti warna tanah. Tiba-tiba Salleh melihat mahkluk itu seperti memandang kearahnya. Bulu romanya meremang. Tanpa membuang masa Salleh terus melarikan diri. Sampai saja dirumah beliau terus menemui bapanya dan menceritakan kepada bapanya. Bapanya sekadar tersenyum seraya memberitahu ramai orang kampung sudah lama mengetahui perihal Omar. Bapanya  mengatakan bahawa Omar menggunakan han tu peliharaannya untuk merasuk orang dan apabila orang tersebut sakit beliau akan datang dan mengubati orang tersebut. Dengan cara ini beliau akan lebih mendapat duit dan orang kampung akan    menghormatinya. Mereka hanya menunggu masa untuk membuktikan pada orang kampung.
Pada malam tersebut Salleh berasa seperti tidak sedap badan, tubuhya                        seperti merasa lemah. Mungkin kerana terkejutkan peristiwa yang dilihatnya                      tadi membuatkan dia rasa begitu. Selepas makan malam, Salleh terus  masuk                    tidur. Apabila dia cubahendak melelapkan mata dia terbau seperti bau                        bangkai di dalam biliknya. Dia cuba membuka matanya tetapi kelopak matanya                 berasa amat berat sekali. Salleh cubamenjerit untuk memanggil bapanya tapi                     suara tersekat dikerongkong sahaja. Dia cubamembaca ayat suci yang diingatinya.             Akhirnya beliau berjaya juga menjerit memanggil bapanya, Sebelum jatuh pengsan.           Apabila Salleh membuka matanya didapati rumahnya penuh dengan orang dan                  mendengar orang menyebut nama Omar. Dia memandang ke arah bapanya yang                sedang menghampirinya sambil tersenyum dan meminta dirinya supaya bertenang             kerana segalanya telah berakhir. Dia kembali terlelap. 
Pagi besoknya apabila dia tersedar Salleh melihat bapanya berjalan diiringi ibunya dengan pakaian seperti orang ingin ke masjid. Dia bertanya bapanya apa yang berlaku. Bapanya menyuruh salled bersiap2 utk pergi menziarahi kubur Omar. Salleh terkejut mendengarnya dan penuh dengan persoalan bermain dibenaknya sambil mengorak langkah kebilik mandi. Sesampainya di tanah perkuburan Salleh melihat orang sedang menggali kubur.                 Tiba-tiba dia tedengar orang didalam lubang bertempik apa ni!!! Salleh                       berlari untuk melihat dengan lebih dekat tetapi dihalang oleh bapanya.                        Salleh melihat beberapa orang dewasa seperti mengangkat sesuatu yang berat                    dari lubang tersebut. Sebaik sahaja objek tersebut berjaya dikeluarkan dari lubang tersebut, Mereka semua terpegun melihat UBI KAYU yang sangat besar. Jadi sesiapa yang ingin beli UBI tersebut bolehlah menghubungi saya
                        di talian bebas tol :

                        1-800-88-88-88


                        Kerepek Ubi Pedas - RM 2.00 sebungkus


                        Kerepek Ubi Masin - RM 2.30 sebungkus


                        Kerepek Ubi - RM 1.50 sebungkus


                        Kerepek Ubi Mentah - RM 0.50 sebungkus


                        Penghantaran akan dibuat kepada kawasan di Lembah
                        Kelang sahaja. Cukai


                        perkhidmatan sebanyak 2% akan dikenakan.
                        KEPEK..KEPEK.. UBI ...... UBI... SAPER NAK


                        BELI


                        UBIIIII.. hehehehehe kekeke.. sapa kena... jangan
                        marah... :-)

No comments:

Nuffnang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Anakku...

CafeMom TickersCafeMom Tickers