NUFFNANG

Friday, February 19, 2010

Kecelakaan Zina

“Dan orang-orang yang tidak menyeru ALLAH beserta Tuhan yang lain, dan tidak membunuh akan suatu diri, kecuali dengan haknya (hukumbunuh) dan tidak pula berzina. Barang siapa berbuat semacam itu, bertemulah dia dengan dosa” (al-Furqan;68)

“Hai sekelian orang, jauhilah oleh mu akan zina, kerana zina menimbulkan 6 kecelakaan. Ada pun yang 3 di dunia, dan 3 pula di akhirat, iaitu menjatuhkan harga peribadi, menyebabkan miskin dan mengurangi umur, dan 3 di akhirat ialah kebencian Tuhan, keburukan perhitungan dan azab siksa neraka.
(Hadith riwayat Huzaifah.)

Sejak dari syariat Nabi Musa adalah zina dilarang keras, dan jika Nabi Isa Almasih sendiri pun memandang berat perkara zina, sehingga beliau berpesan pada murid-muridnya kalau matamu telah terlanjur berzina yaitu pandanganmu kepada perempuan kerana syahwatmu, lebih baik di korek mata itu.
“ Janganlah didekati zina, kerana dia sangat keji dan jalan yang amat jahat (al-Isra’;32)

“ Orang laki-laki penzina, yang di nikahinya ialah perempuan penzina pula atau perempuan musyrik. Perempuan penzina jodohnya ialah laki-laki penzina pula atau laki-laki musyrik, dan diharamkan yang demikian itu atas orang yang beriman”
(Surah an-Nur;ayat 3)

Lelaki yang beriman hanya mencari jodoh orang perempuan beriman, begitu juga orang perempuan, agar sama-sama menuntut hidup baru yang diredhai ALLAH, kerana kehidupan berumah tangga bukanlah didasarkan kepada apa yang disebut di zaman sekarang “ dasar cinta” melainkan kepada dasar yang telah tinggi dan mulia yaitu amanah ALLAH.

Sabda Rasulullah yang bermaksud;
“Berwasiat-wasiatlah kamu terhadap perempuan dengan sebaik-baiknya kerana kamu mengambilnya jadi isteri ialah sebagai amanah dari ALLAH dan barulah halal kehormatannya bagi kamu, setelah dihalalkan dengan kalimah ALLAH”
(Hadith Bukhari&Muslim)

Berzina adalah segala persetubuhan diluar nikah, iaitu tidak dapat disahkan dengan nikah. Tidaklah di perhitungkan sukakah kedua belah pehak atau tidaksuka, walau pun pehak yang seorang memaksa atau memperkosa atas pehak lain. Perzinaan menurut yang ditentukan oleh islam itu ialah persetubuhan yang terjadi di luar nikah, walau pun suka sama suka. Mengapa islam sekeras itu menghukum orang yang berzina? Atau bersalah, ini adalah kerana untuk
memelihara dan menjaga kehormatan dan harga diri.

Untuk memelihara kehormatan, hendaklah hubungan lelaki dan perempuan dengan nikah. Dilarang berzina, dizaman pemerintah Khalifah Ali bin Abu Thalib pernah dilakukan hukuman bakar atas orang yang bersetubuh sejenis (liwat) yaitu laki-laki menyetubuhi laki-laki atau perempuan sesama perempuan.Dan pernah juga dijatuhkan hukuman bunuh atas orang yang tertangkap menyetubuhi binatang.

Kecelakaan zina
Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:” Sesungguhnya tujuh petala langit dan bumi sama mengutuk orang yang selalu berzina dan bau kemaluan pelacur di dalam neraka dapat mengganggu ahli neraka kerana sangat busuknya. ” 
Riwayat al-Bazzar
Huraian
i) Di antara sifat orang-orang mukmin yang sebenar adalah menjaga kemaluannya dari perbuatan zina kerana zina adalah termasuk dalam kategori dosa-dosa besar (al-kaba'ir) di samping menyekutukan Allah, meminum minuman keras, berjudi, mencuri dan membunuh.

ii) "Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk." (Al-Israa': 32) Larangan zina yang digunakan di dalam al-Quran ini iaitu ''Janganlah kamu mendekati zina, bukan ''Janganlah melakukan zina'' mempunyai makna yang sangat mendalam iaitu bukan hanya perzinaan sahaja dilarang, tetapi segala-gala yang menjadi pintu ke arah itu adalah dilarang sama sekali seperti memandang aurat wanita, mendengar perkara yang boleh menaikkan nafsu seperti kelunakan suara (rayuan atau pujukan), bergaul bebas antara lelaki dan wanita, berdua-duaan dengan orang yang bukan muhrim dan sebagainya.

iii) Etika berpakaian juga harus dititikberatkan di mana pakaian seorang muslimah itu wajib memenuhi fungsi dasarnya iaitu menghindarkan seseorang dari dorongan berahi kerana jika aurat tidak ditutup dengan sempurna ia akan mengundang berlakunya kejadian rogol atau perbuatan zina yang boleh merosakkan maruah individu yang terlibat.

iv) Hari ini seakan menjadi “trend”, kebanyakan pakaian yang dipakai oleh golongan muda (ada juga yang telah berumur) terlalu pendek, ketat dan nipis Fenomena seperti ini patut dicegah demi kesejahteraan seluruh masyarakat.

v) Segala-saluran yang dikira boleh membawa manusia kepada perzinaan seperti rumah-rumah pelacuran, disko-disko, rumah-rumah urut dan sebagainya hendaklah dicegah ditutup keseluruhannya. Jika tidak akan berlakulah perkara-perkara yang tidak diingini.

--
Tak guna ada mata kalau tak dapat melihat.
Tak guna ada hati kalau tak tahu menilai..... ..

Janganlah menjadi begitu masin..
sehingga orang meludahmu..
Dan janganlah pula berlaku
terlampau manis, sehingga
mereka menelan dirimu
begitu saja...

Renungan untuk yg bergelar Isteri

Jelasnyer, keadaan dan zaman masa kini telah mengubah perangai dan sifat perempuan yg bergelar isteri..
yelah, semuanyaer nak sama rata, duduk sama rendah, berdiri sama tingi..
betul..in certain aspect, i agree..but, si isteri perlu tahu darjat dan kedudukan dia sebagai seorg isteri terhdap lelaki bergelar suami..

masa bercinta, wah..wah..sanggup susah senang, sanggup la segalanya..tup. .tup..ada susah sikit dan cabaran berumahtangga, dgn mudah pulak minta cerai!!! aduh...perempuan oh perempuan... masa suka, semuanyer takper..dah tak suka, semuanyer salah belaka..si isteri jer yg betul..belum bab si isteri yg kaki mengungkit lagi nieh! jgn la mcm tue wahai kaum hawa....

betull suami tak sempurna Nabi Muhammad, tapi, dia tetap suami, dan syurga bg si isteri adalah pd suami. bukan mak ayah si isteri lagi..nie la masalah nyer zaman skrg..blum isu c/tgn mak ayah si isteri. bkn nak tlg bg nasihat suruh taat, siap minta di ceraikan si anaknyer..adakah patut? pikirla..status janda bkn mainan, dan dulu masa bercinta, wah!! bukan main suka dan cinta sepenuh hati bagai...skrg bila ada konflik n masalah cikit, "i nak u ceraikan i!" apa dah jadi pd masyarakat kita skrg?????

so, taatla pd si suami walau tak sempurna yg si isteri hrpkan, cermin diri, adakah saya, si isteri ini telah terlalu sempurna hingga sanggup memandang rendah si suami. ingat lah Tuhan dan bumi di mana kita berpijak. jika TIADA keredhaan si suami, takkan aman, lapang, bahagia dan mendapat rezeki (jika kerja) si isteri itu..malah sentiasa dirundung rasa takut dan tiada sinar kebahagian di wajahnya.

x pyh tgk org lain, cuba tgk rakan or ahli keluarga kita sendiri cukup..mcm maner si isteri yg dok giler nak cerai nie mcm maner??? adakah Tuhan mudahkan jalan yg dia pilih? adakah dia merasa lapang n aman? kita tgk, kita boleh nilai sendiri...

entahla...byk yg aku temui dan dgr dan alami (walau tempias, it still hurt)..so, perempuan di luar sana , juz an advise..

kedudukan si isteri adalah di sisi suami.. mengapa perlu ucapkan cerai dgn mudah pd si suami??? kenapa mudah dulu ungkapkan cinta pd si suami? mengapa..tanya dada dan ingatlah, kita hidup takkan kekal di dunia ini. hanya keredhaan Tuhan yg kita cari.

insaflah pd mereka yg masih ada jalan utk berdamai...tak salah kita berdamai dgn org yg kita cintai dulu..cinta boleh dipupuk dan disemai..yg penting niat dan ingat siapa Tuhan yg kita sembah...

insaflah sebelum kita menutup mata dan sebelum org yg kita ketepikan (si suami) tiada di bumi ini..INGAT.. sumpah si suami terhadap si isteri yg nusyuz amat mustajab!

Nuffnang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Anakku...

CafeMom TickersCafeMom Tickers